Глад за кадри за проекта "Южен поток"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През седмицата се появи информация за създаването на специалност, свързана с обучаването на кадри за газопровода „Южен поток“. Това ни провокира да посетим Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков", където трябва да се провежда обучението и да се запознаем с идеите за него отблизо. Вижте в "Денят започва"!

Идеята за създаването на специалност, която да обучава кадри за обекти като газопровода Южен поток съществува от четири години. Едва сега обаче подобно обучение започва да изглежда реалистично.

Учебният план ще бъде реализиран съвместно между Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" в София и руския университет"Губкин".

"Когато готвим специалисти, трябва да се съобразяваме с изискванията и условията

на основния на газостроител. В Русия има специален университет, за такива кадри

специално и по тази причина обучението, което тука ще вършим, трябва да бъде съвместно с този университет", заяви проф. Петър Колев - ректор Висше транспортно училище "Тодор Каблешков".

Кандидатите за обучението ще трябва да знаят руски, тъй като преподаването ще е изцяло на този език. Другото задължително за кандидатстването е издържането на тест по математика.

През първите 5 семестъра студентите ще бъдат подготвяни от български преподаватели, а

последната година и половина - от руски.

"Професията какво ще представлява всъщност? Знаете ли, в сегашното икономическо състояние означава, че ще работите и ще бъдете

платени достатъчно. Като техника не е толкова сложно, но като отговорност да работи безупречено и безаварийно е много сериозно", каза още проф. Петър Колев - ректор Висше транспортно училище "Тодор Каблешков".

За да се плати на руските преподаватели, са необходими 600 хил. евро за трите семестъра. Пари обаче няма. Надеждите са руския университет "Губкин" или пък изпълнителите на "Южен поток" да поемат разходите. Ако това се случи, специалността ще бъде разкрита още през следващата учебна година.

Автор: Даниела Спасова 

Цялото предаване можете до видите ТУК.