Филмът "Възвишение" зад кулисите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Стоян Дойчев е бил поканен от Мая Бежанска да играе във филма. За него това е било вълнуващо, тъй като е първата му главна роля. Що се отнася до езика на този текст, актьорът призна, че е имало първоначално напрежение, но...

"Впоследствие целият екип започна да говори на този език.... на миленрусковски започнаха всички да говорят и това много ми помогна..."

Езикът на творбата е много "колоритен и сладък", както го определят актьорите. По сценария работят Виктор Божинов, Нели Димитрова и самият автор Милен Русков, а диалозите почти изцяла са направени от Русков. Това е "изобретен" възрожденски език, тъй като не познаваме говоримия език тогава, познаваме само писаното слово.

Въпреки опита на Алекс Алексиев в киното, всеки нов филм за него е предизвикателство.

"Няма лесни сцени. Аз имам една сцена, когато Гичо изпуска обръщението, което е написал към българския народ, на река Осъм, която снимахме 10 часа... 10 часа всичките и аз, и Стоян, и дядо Иван бяхме във водата. Тя беше сложна физически, сложна като ритъм, като настроения... Но пък тези сцени ти дават едно невероятно усещане. На другия ден отиваш по-зареден..."

Брилянтна история, с много настроение и много хумор - това е накратко оценката на актьорите за филма. Копродуценти са БНТ, Булфилм, Ол старс, Ню Бояна, Аванссцена, Дрийм фектори.

Вижте кадри зад кулисите от работата по филма: