Едно танго с Маркес в Сити арт център (кино "Левски")

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За спектакъла "Едно танго с Маркес" разговаряме с актрисата Мария Сапунджиева и режисьора Бойко Богданов. Спектакълът може да бъде видян на 14 април в новото културно пространство, което познаваме като бившето кино "Левски".

Мария Сапунджиева разказа историята на спектакъла от появата като текст преди повече от 6 години до реализацията му на сцена. Когато получила тогава текста, тя веднага си помислила, че човекът, който може да постави тази пиеса, може да бъде Бойко Богданов. По различни причини спектакълът тогава не се получил. След 5-6 години, когато отново прочела текста, Сапунджиева и Богданов се захванали да го направят.

Това е единственият текст на Маркес за театър, който в испаноезичния свят - от Колумбия до Европа - има много могъща сценична биография като се играе в най-различни театри. Оригиналното заглавие е "Любовна диатриба срещу един седнал мъж". Диатриба, поясни Бойко Богданов, е древен жанр, който представлява публичен спор между двама философи и единият трябва да опровергае другия със злостни нападки, хумор, ирония и сарказъм. Целта на Богданов като режисьор е била да покаже колко добра може да бъде Сапунджиева като трагикомична актриса и колко дълбоко би могла да навлезе в "едни съвсем други дълбочини на трагичното светоусещане на екзистенциалната катастрофа на съвременния човек. Режисьорът каза, че стремежът е бил да вкарат текста "между психологическия реализъм, който плаши, и магическия реализъм, който е красота сам по себе си" с елементи на кабаретно присъствие, с танци. Затова са го нарекли "Едно танго с Маркес".

Богданов обясни, че спектакълът е поставен в началото в "Сълза и смях", а сега се играе в новото пространство, което се нарича Сити арт център. Той даде висока оценка на художника Ставри Калинов, който е вложил в това пространство доста усилия, за да го направи привлекателно за съвременната публика.