Конкурс "Златна пролет 2016"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази вечер от 19 часа в Студио 1 на Българско национално радио е гала концертът с участниците в конкурса за нова българска поп и рок песен „Златна пролет 2016“. Българска национална телевизия ще заснеме и излъчи концерта. Гости в студиото на „Денят започва с култура“ бяха Мая Райкова, продуцент в БНР, и Иван Минчев, експерт в БНР, за да разкажат за участниците в конкурса и какво престои на него.

„Много атрактивна програма. Тази година се радваме, че от 75 песни успяхме да изберем 11 български хубави песни, изпълнени от доста популярни изпълнители и групи и от не толкова популярни млади, но обещаващи такива“, каза Райкова.

Сред изпълнителите са Васил Петров, група „Спринт“, група „Хоризонт“. Райкова каза, че е случаен изборът на много групи и той се прави от селекционна комисия от музикални редактори, автори и водещи на предавания за българска музика.

Критерии за избиране на песни в конкурса са те да са подходящи за звучене по радиото.

„Тъй като последните години медиите са широко отворени към слушателите и зрителите, има една награда, която се дава по избор на слушателите на тези песни. Те се излъчват, след като селекционната комисия избра 11-те песни, те бяха пуснати в блог да се изслушват и слушателите имаха възможност в продължение на 20 дена да слушат, изберат и да гласуват на нашия сайт“ и една от техните песни да бъде техния победител“, каза Минчев.