Екатерина Захариева: Проектът „Южен поток“ ще се случи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ситуацията в сектора на енергетиката е много притеснителна. Всеки месец Националната електрическа компания губи около 50 милиона лева. Това каза в студиото на Денят започва вицепремиерът Екатерина Захариева, която се очаква да оглави енергийния борд. Тя изрази надежда, че въпреки загубите до режим на тока тази есен няма да се стигне.

Захариева е разпоредила проверка кои фирми и как погасяват задълженията си към НЕК заради неравномерните плащания. Окончателните резултати ще бъдат обявени през следващите дни.

Целта на енергийния борд е да направи анализ за състоянието на сектор енергетика. Да отправи препоръки и предложения към държавните органи, които отговарят за политиката и регулирането. За политиката отговарят министерствата и МС, за регулирането – регулаторът. Предвидили сме, ако се налага, да се обсъжда и изменение на нормативната уредба, подчерта Екатерина Захариева.

Южен поток ще се случи, но той трябва да се случи добре за България и спрямо европейските правила, каза Захариева. Не само България но и редица други държави подкрепят този проект.

За оперативните програми, тя подчерта, че от март е спряно разплащането на общините, съответно те към строителните компании и това е довело до демотивиране на общините. "Беше ми казано, че ако държавата не започне да се държи партньорски с общините, те наистина ще бъдат демотивирани да участват в следващия програмен период. Успяхме да възстановим със средства от държавния бюджет плащанията по двете спрени програми. По две от осите на ОП "Регионално развитие" и по ОП "Околна среда". В момента се разплаща", каза Захариева.

Тя коментира и състоянието на бюджета, като заяви, че според нея то е притеснително. "То е притеснително и предвид факта, че над 1 млрд. ще бъде неизпълнението на приходната част, също така двете спрени програми и необходимостта от разплащане с национални средства, това са фактори, които водят до това, че състоянието на бюджета не е много оптимистично и може да се наложи вземане на нов външен дълг. Най-важна задача е възстановяване на плащанията на двете оперативни програми. Следващата седмица, когато комисарите се върнат от почивката си, ще имам срещи в ЕК", отбеляза вицепремиерът.

За изборите Захариева каза, че фактът, че лично Близнашки отговаря за организацията на изборите, означава, че изключително сериозно гледат на тази си задача. "Със сигурност тя е топ приоритет в работата. Създаде се отново изборният борд, ежедневно има оперативки в МС, работата върви. Бяха обявени от МВР резултати за разкриване на подготовка за купуване на гласове. Не съм съгласна с това, че служебният кабинет неглижира задачата с изборите. Напротив, премиерът лично се ангажира с тази задача", подчерта Захариева.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад