"#Еко": Електромобилите – екзотика или реалност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Една от първите е Норвегия. След 2025 г се очаква в тази скандинавска държава да се продават само нови автомобили, захранвани с ток. Но вместо да забранят използването на обичайните автомобили, норвежците ще стимулират гражданите си със специални преференции за собствениците на електромобили. Те няма да плащат данъци при покупка на автомобил и ще получат правото да паркират безплатно. Също безплатно ще зареждат превозните си средства.

Холандия планира подобни мерки. Там дори смятат да въведът до 2025 г. пълна забрана на продажбата на бензинови и дизелови двигатели. В Германия предвиждат бензиновите и дизелови автомобили дори да не могат да бъдат регистрирани на нейна територия след 2030 г. От 1 юли 2017 г. Франция вече забрани влизането на леки коли на повече от 20 години в Париж. За да облекчи собствениците, които не могат да си позволят нова кола, бяха открити нови линии на градския транспорт.

Най-драстични мерки се очаква да въведе Испания. На остров Форментера ще бъде напълно забранено използването на автомобили с бензинов и дизелов двигател. Местните власти изчислили, че през летните ваканционни месеци на територията на курортния остров замърсяват въздуха над 15 000 превозни средства.

Готови ли сме да заменим обичайните си коли с електромобил? Какви са възможностите да се ползва електромобил в София, а и в България? Разговор в новата рубрика на "Здравето отблизо" - "#Еко", с Камен Василев от Българска асоциация на електрическите превозни средства.