"Природна аптека": Орех

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Под ореха никое растение не вирее, понеже там самодивите и юдите си правят сборища. Истината е, че в opexoвитe лиcтa ce oбpaзyвa вeщecтвo юглoн, ĸoeтo e тoĸcичнo зa дpyгитe pacтeния. Дъждoвeтe гo измивaт oт лиcтaтa и пoпaдaйĸи в пoчвaтa, то пoтиcĸa pacтeжa пoд ĸopoнaтa.

Все пак за хората орехът бил и храна, и лек, и пoдcлoн, cянĸa в лeтeн знoй и зaĸpилa oт мълнии и пpoливeн дъжд. Вярвало се, че върху това дърво не падат мълнии. Пак според старите вярвания, най-лесният начин да разберете за какво е полезно едно растение е да разгледате внимателно естествената му форма. Тя ще ви подскаже всичко. С просто око се вижда, приликата на ореховата ядка с човешки мозък и сърце. Така си е, външният вид не лъже!

Орехът е наречен супер храна за мозъка поради високото си съдържание на уникални омега 3 киселини. Включването на орехи и орехово масло в менюто понижава кръвното налягане, помага при силен стрес и дори подобрява качеството на съня. Учени препоръчват яденето на 13 ореха на ден за доказано подобряване на паметта. Една от най-добре пазените тайни около орехите е как те влияят върху мъжката плодовитост. Изследване установило, че добавянето само на 75 грама орехи, в менюто, води до значително подобряване на спермограмата. Те са полезна съставка и в диетите - 28 грама орехи съдържат 2,5 грама омега-3 мазнини, 4 грама протеини и 2 грама фибри, които осигуряват ситост.

Ако събирате пресни зелени орехи, не изхвърляйте кората - тя е истински извор на витамин С, който укрепва имунитета, витамин Р заздравява капилярите и предотвратява кръвотечения и витамините В1, В2, В3, В8 . Смес с мед и сок от зелените кори се използва като кръвоочистващо, противоязвено и антитуморно средство. Народни лечители твърдят, че ядки от зелени орехи, смесени с мед, лекуват кожни заболявания, белодробни кисти и зъбобол. Сладко, сварено от корите на зелени орехи, оказва положително въздействие при възпалителни процеси в бъбреците, включително при хроничен нефрит и хроничен пиелонефрит. Това сладко е полезно също за жени с маточна фиброма. Спиртната настойка от зелен орех е полезна при диабет тип две.

Яжте и люспата на ореховата ядка. Макар и леко горчива, именно в нея се съдържат 90 процента от антиоксидантите на ореха. Най-полезни за консумация са суровите ядки. И са напълно подходящи за лека закуска, салата, дресинг или смути. Зрелите орехи имат твърда кора и затова съществува заблуда, че нямат срок на годност, но не е така. Ако купувате орехи с черупки, проверете внимателно черупките и избягвайте такива с дупки или пукнатини. Ако купувате обелени орехи в насипно състояние, не купувайте тези, които миришат лошо или изглеждат така, сякаш са пресъхнали и са сбръчкани. Съхранявайте орехите в херметически затворена кутия или буркан на сухо и хладно място, далеч от пряка слънчева светлина.