Елизабет Павлова: София няма да остане без парно

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Изравнителните сметки за парното и топлата вода трябва да бъдат платени до 15 септември, в противен случай започват да се начисляват лихви.

Говорителят на “Топлофикация София” Елизабет Павлова посочи, че ако абонатите не са осигурили достъп за отчет, "те получават сметка все едно са потребявали на пълна мощност и, разбира се, търсят възможност да обжалват тази сметка". Това от своя страна е неприятно за останалите абонати в сградата, тъй като се налага преработване на всички сметки. Въпреки това абонатите, които не са осигурили достъп до топломерите си, имат право в срок до 1 октомври да обжалват сметките си.

По данни на дружеството към момента почти половината от абонатите на компанията имат да получават пари, а останалата половина да плаща на "Топлофикация". Дружеството очаква до края на месеца да събере около 10 млн. лева от сметки, с които да погаси част от задълженията за газ.

Елизабет Павлова увери, че “Топлофикация София” ще изплати на абонатите надплатените от тях суми в срок. Освен това тя подчерта, че дружеството не е спирало да плаща на "Булгаргаз". "За съжаление ситуацията е такава, че има дисбаланс в плащанията. “Топлофикация София” натрупва задължения през зимния период, когато сметките за газ са наистина много високи, но едновременно с това заплаща към "Булгаргаз" предварително консумацията и едва след това има изравнителна сметка", каза тя и допълни, че няма опасност София да остане без парно.

От "Топлофикация" напомнят, че ще изключат за профилактика ТЕЦ "София", който снабдява с топла вода централната градска част от 26 до 31 август включително.

Вижте целия разговор във видеото.