Необходима ли ни е АЕЦ "Белене" - коментар на Румен Петков и Трайчо Трайков

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според председателя на АБВ проектът АЕЦ "Белене" е забавен с 10-12 години, в резултат на което пострада и българският бизнес, и нашият бит, и потреблението на българския гражданин. По думите му заради елиминирането на възможността за пряка доставка през страната ни на газ за Европа, България загуби време, позиции, мащаб. Румен Петков посочи, че "това е една закъсняла, но решителна стъпка, защото и сега е ясно от микса на ценообразуването, че най-евтина е енергията, която ни подава атомната централа в Козлодуй".

Трайчо Трайков от своя страна подчерта, че е добре, че централата не е построена, тъй като цената на произвежданата от нея електроенергия, би струвала двойно повече. Резултатите от вчерашната процедура показват, че вероятно тази централа няма да бъде изградена, защото, "подалите заявления за участие са компании, които ясно са заявявали неведнъж, че не са съгласни с определената от правителството рамка за строеж на централата на пазарен принцип без държавна помощ".

Трайчо Трайков: Това се отнася и за "Росатом", и за CNNC. Корейската компания е поделение на държавния конгломерат КЕПКО. Те се явяват по-скоро като фонов участник, защото не притежават опит за работа с реактори ВВЕР, каквото изискване е поставила също българската държава. Изчезна и малката надежда някоя утвърдена компания от развития енергиен пазар да прояви интерес към сделката.

Румен Петков беше категоричен, че е добре да бъде чуто Енергийното министерство за компаниите, които са проявили интерес. Твърди се, че интерес има от "Дженерал електрик", както и от "Фраматом", които са компании с много голям потенциал, посочи той и допълни, че това красноречиво доказва какъв потенциал има проектът АЕЦ "Белене".

Трайчо Трайков отново подчерта, че освен геополитически, трудно биха могли да се намерят други интереси в този проект.

Вижте целия разговор във видеото.