Емануил Паташев: Страхът е в основата на случая с отец Паоло и бежанците

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Католическият свещеник от енория "Рождение на Блажена Дева Мария" отец Паоло Кортези напусна България, след като жители на Белене излязоха на протест срещу него заради решението му да приюти семейство сирийски бежанци в църквата. Във фейсбук страницата си отец Кортези написа, че е следвал своята съвест, вяра, учението на църквата и законите на Република България. По думите му защитата на невинни, достойни и малтретирани сирийци не е политика, нито повод за гордост.

Емануил Паташев, генерален секретар на "Каритас България", и Тони Николов, журналист и философ, коментираха случая.

На въпроса защо не можем да приемем да приемем едно семейство, което бяга от война и се нуждае от подслон и помощ, според Емануил Паташев страхът е в основата на този случай - страхът от чуждия, страхът от неизвестното, страхът от липсата на сигурност, страхът от липсата на държава и институции. Отец Паоло не просто приема бежанско семейство, католическата общност има 25-годишна история в Белене и извършва благотворителна дейност, като помага на възрастни, помага на лица с увреждания, на безработни, поясни Емануи Паташев. Общността там е решила да приемат едно бежанско семейство, което е признато и от държавата, и от църквата, то е релокирано от Гърция и Държавната агенция за бежанците му е издала необходимите документи. И подчерта, че отец Паоло спазва българските закони. Точно когато е трябвало да се извърши последната регистрация в Белене, намерили са си работа, подслон и възможности за продължаване образованието на децата, в един момент група хора зададоха въпроса кой реши, че това семейство може да се засели. Години наред "Каритас" помага на бежанците, в София имат Център в подкрепа за интеграция и адаптация на потърсилите убежище у нас, които са на временни адреси и подчерта голямата разлика между големия и малкия град, в големия град тези хора са мотивирани да останат, посещават курсовете по български език, подчерта Паташев и обърна внимание на доброто - има много български доброволци там, които не са католици.

Тони Николов също каза, че има страх, има малки кресливи групи навсякъде по места, този случай в Белене и всеки един такъв случай е извадка за настроенията в българското общество. Като някакво криво огледало ни показва какви сме ние - една част са агресивни и несъгласни, голяма част от хората са инертни. В Белене излязоха хора в подкрепа на отец Паоло, но доста по-късно, по-инертно стана това, коментира Николов.

Вижте целия разговор.