Емил Караниколов: Бизнес климатът в България се подобрява

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бизнес климатът в България се подобрява. Това е заради стабилността, която правителството излъчва. Всички инвеститори, които идват в Министерството на икономиката, го казват, посочи министърът.

Той подчерта, че инвестициите в България са на доста добро ниво от началото на годината. От началото на тази година са одобрени и сертифицирани 15 инвестиционни проекта на обща стойност 181 млн. лв., каза Караниколов. Очаква се проектите да доведат до разкриването на над 4200 нови работни места.

Съвсем скоро ще се сертифицират 5 инвестиционни проекта за 43 млн. лв., от които се очакват 400 нови работни места. Допълнително се работи по още 21 проекта на обща стойност 830 млн. лв. и 2500 работни места.

По думите на министъра в страната приоритетно се развиват няколко сектора с голям инвеститорски интерес - производство, високотехнологични услуги и логистика.

Караниколов обяви, че министерството планира да възстанови регионалните структури на агенцията за малки и средни предприятия, които в момента са общо шест. Причината за това е, че според анализ на ведомството, където има такива структури, по-бързо се усвояват парите по европейските фондове. В конкретния случай става дума за оперативна програма "Конкурентоспособност".

Рано или късно България ще започне да произвежда и автомобили. В това е убеден министърът на икономиката.