Емил Радев: Фейсбук държи монопола не само в европейски, но и в световен мащаб

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Много от въпросите, които си задаваха милиони европейски граждани след случая с "Кеймбридж Аналитика", бяха оставени без отговор и ние се надявахме на това изслушване. Там присъстваха председателите на всички политически групи, председателя на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП. Изслушването беше публично“, посочи евродепутатът и допълни, че много от въпросите не са получили реален отговор.

Няма европейска компания, която да бъде конкурентна и Фейсбук държи монопола не само в европейски, но и в световен мащаб.

„Фейсбук като монополист може да налага правилата на играта. Чрез регламента за защита на личните данни се регулират и компании, които може и да не са регистрирани в ЕС, но ако събират данни на европейски граждани, те попадат под регулацията на този регламент“, каза още Радев.

Фейсбук е започнал да разработва алгоритъм, при който ако искаме да бъдем забравени, да се изтрият всички наши данни. В момента, дори и да изтрием профила си, всичко онова, което сме качили в мрежата, остава там. И регламентът ще даде сигурност на европейските граждани. Ние ще имаме право да се откажем от дадени съгласия.

Въпреки че регламентът беше приет през 2016 г., нямаше достатъчно разяснителни кампании, и на ниво ЕС. Тепърва стартира дебатът какво предвижда регламентът. Тепърва стартират и законовите промени, които трябваше да са факт. Стигна се до там, че нашият закон си противоречи с регламента, посочи Радев.