Как ще предоставяме личните си данни за обработка

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Венцислав Караджов каза, че ако има журналистическо разследване с цел разкриване на неправомерни практики в системата, не би следвало да води до санкции за дадената медия. "Но ако се окаже, че това е една жълта новина, то тогава няма да има изключване на прилагане на правилата на регламента и ще се санкционира медията като администратор. Но това трябва да се прецени конкретно спрямо казуса и обстоятелствата", подчерта той.

"Въпросът беше, че бизнесът не се интересуваше, тъй като за него регламентът не беше акт, който ще се прилага веднага, и поради необходимостта да полага повече усилия в ежедневната си работа, не обърна необходимото внимание и то навреме за новите правила, затова и не е подготвен в момента", каза Венцислав Караджов.Той подчерта, че са направени много усилия за разяснение на регламента и "повече от година и половина Комисията за защита на личните данни използва своите интернет страница за разяснение на проблемите, свързани с прилагане на новия регламент, а от началото на годината комисията буквално е навсякъде".

Караджов отрече, че няма да може да се разпространява информация за лице, срещу което се води разследване. "Прокуратурата би следвало да разработи такива правила, включително и органите на досъдебното производство тогава, когато се търси достъп, но следва да се има предвид, че в края на краищата общественият интерес е да се разкрие престъплението и деецът на това престъпление и този обществен интерес понякога надвишава интереса журналистът да получи информация в момента, за да може да я оповести. Поради тези правила се разработи именно и новата директива за регулиране на достъпа до оперативни лични данни, които за разлика от личните данни на физическото лице а необходими именно за разкриване на обективната истина и съответно предотвратяване на престъпления от по-висок обществен ранг и по-висок обществен интерес", каза той.

При регистрация в хотел настаняващият се трябва да посочи името и адреса си, каза Караджов. Според него посочването на номера на личната карта е прекалена информация, а данните, които се предоставят на хотела, трябва да се пазят във възможно най-кратък срок - не повече от 6 месеца.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад