Хърсев: Рекапитализирането на КТБ няма да се извърши със средства на бюджета

Предаване: Панорама, 11.07.2014

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Поразяващи информации около Корпоративна търговска банка. Цял ден слушаме за кредити за милиарди с пропуски в досиетата, стотици милиони в куфарчета, арестувани банкери. Хора се събраха на протест пред Централната банка. Да анализира ситуацията гост в студиото на "Панорама" бе финансовият експерт и бивш подуправител на БНБ Емил Хърсев.

Според него днес на брифинга не имало нищо, което да се отнася до финансите. Не са показали въпросните доклади на одиторите, не са заявили ясно решение, а е имало само намерение на Централната банка какво да прави. Освен това Хърсев отбеляза, че очевидно БНБ няма тонуса да го извърши, защото пък иска от Парламента да приеме законопроект, който така и не беше обявен и никой не каза какъв е той. Финансовият експерт заяви дълбоките си съмнения в "тази работа".

"Всяко откриване на топлата вода е доста съмнително, нашото законодателство в банковата система е хармонизирано с европейското и не би трябвало да има проблем в рамките на действащия закон да се извърши абсолютно всякаква интервенция в банковата сфера", коментира Емил Хърсев.

"Очевидно имаме едно надбягване за избягване от отговорност. Всеки от участниците в днешното говорене твърдеше, че той не е виновен", заяви още финансовият експерт.

Той подчерта, че в процедурата, която стартира БНБ за КТБ няма нищо ново под слънцето и всичко, което се случи днес, се е случвало и в други страни. И там също са раздавали кредити, които не са знаели как да си ги съберат заради кризата.

Хърсев заяви още, че не е възможно да е виновен един единствен човек. Банковият надзор е една голяма система и има прекалено много органи, които е трябвало да установят нередностите, ако ги има.

"Моят извод е, че по-скоро нередностите далеч не са в този мащаб в момента, когато са били извършвани проверките и изведнъж нападението върху банката е довела до една много бърза имплозия. Имаме работа не с болест, а с атентат. Банката е в това състояние не защото е била болна според мен, а защото беше ударена по много жесток начин с тежък предмет", заяви Хърсев.

В никакъв случай не е необходим капитал от 3 млрд. за рекапитализиране на банката, заяви още Хърсев. Според него е възможно да е достатъчно и 1/3 от този капитал и е напълно вероятно загубите да не достигнат дори собствения капитал на акционерите.

Хърсев добави, че данъкоплатецът няма да загуби нищо.

"Нищо - нула. Има огромна разлика между санирането на една банка и заплащането на някаква бездънна бюджетна яма. Да, наистина е необходима инвестиция, вероятно за рекапитализиране на банката, но тя самата не е била на загуба никога преди през цялата си история", коментира Хърсев.

"Очевидно, че рекапитализирането на банката няма да се извърши със средства на бюджета. Със средства на държавата - да, но не и средства на бюджета", добави още финансовият експерт.