Сашо Дончев: Нямаме позитивни очаквания към българските политици

Предаване: Панорама, 11.07.2014

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След 25 години преход обществото осъзна, че посоката на прехода не е тази, в която трябва да се движим, а политиците не могат да я променят и да я направят правилна и полезна за хората. В Стопанска камара нямаме позитивни очаквания към българската политическа класа, но ще направим всичко възможно, да да им покажем силата на силата на свободното общество и да не ползват държавата, която инструмент на обществото, за лични цели. Това каза в "Панорама" Сашо Дончев - председател на УС на Българската стопанска камара и изпълнителен директор на "Овъргаз".

Основното, което ще реализираме още в близките месеци, да създадем система за контрол, която да задължи политиците ясно да се отчитат пред обществото за всеки лев в бюджета, предупреди Дончев и обобщи кратко - "контрол какво се прави с нашите права и какво се прави с нашите пари."

Според него ако преди 25 години обществото е искало промяна, днес към това желание хората прибавят и волята на свободния човек. "Ние ще реализираме това, което ни се полага по Конституция и по всички закони в България", заяви Дончев.

Най-важното е, че държавата не работи или го прави по безполезен за обществото начин. Приетата през 1991 година Конституция, която е откровена реплика на "живковата" Конституция, не създаде условия за промяна, продължи коментара си той и подчерта, че ако не бяхме пропуснали да направим правилен прочит на нуждите на обществото, сега нямаше да допуснем днешните събития.