Европейски дневен ред. Евродепутатът Петър Курумбашев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Петър Курумбашев коментира сканадала с нацисткия поздрав през изминалата седмица, което стана причина за оставка на заместник-министър. Според него е притеснително, че "има хора, които намират за нормално да се снимат по този начин" и да са толокова щастливи от това, че да го пуснат във фейсбук. Евродепутатът е учуден от реакцията на вицепремиера Валери Симеонов и на премиера Борисов, които общо казано оправдаха грешката като нещо "човешко".

Европарламентът и Еврокомисията не е възразявала на коаллиция между ГЕРБ и Обединените патриоти, а и тя по принцип не дава такива санкции, заяви Курумбашев. Що се отнася до възможностите, които съществуваха за коалиция между БСП и патриотите, той каза, че важно е каква програма се изпълнява. От партийна гледна точка е по-добре, че социалистите не са направили коалиция с патриотите, но от национална гледна точка - не е така, смята евродепутатът.

По отношение на избора на Мария Габриел за български еврокомисар Курумбашев смята, че председателят на комисията Жан-Клод Юнкер спазва съотношението между мъже и жени в нейния състав - едно трета трябва да са представителки на нежния пол. Тъй като оттам излезе Кристалина Георгиева, редно е на нейно място да дойде отново жена.

Според Курумбашев в Европа има "откровени желания" Европейският съюз да мине на две скорости и те се заявяват не само от Брюксел, но и от отделени европейски лидери като новия френски президент, например. Страните от еврозоната се обявяват като водещи в този процес. Българският евродепутат смята, че такова разделение би било изключително опасно и напомня времената на сегрегацията.

Ако такова разделение стане факт, по формални критерии, е мнението на Курумбашев, България би могла да бъде и в двете групи - или да се присъедини към еврозоната, или към Вишеградската четворка. Въпрос е на политическо решение това, че кандидатурата ни за еврозоната се спира. Ако сме извън нея, това не би ни попречило да участваме в проекти по интереси, както е казал Жан-Клод Юнкер.

Целия разговор можете да проследите във видеото.