Фандъкова: За да бъде по-чист въздухът в града, трябва да правим усилие всички

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Фандъкова припомни, че е ангажимент на собствениците на сгради да почистват тротоарите си. Сериозен контрол се налага върху почистващите фирми. На тях се плаща само за свършена работа, ако над 5% от работата не е свършена на тях не им се заплаща нищо. Само за миналия зимен сезон около 3.5 милиона са санкциите на почистващите фирми.

Таксиметровите шофьори протестират срещу ниските цени на услугата в София. Също така те искат повече и по-добре регулирани стоянки, както и да могат да се движат в бус лентите.

Йорданка Фандъкова: Преди няколко години СОС определи максималните цени най-вече, за да защитим ползвателите, гражданите, защото знаете, че имаше, и понякога продължават да се опитват, някои таксиметрови шофьори да включват цени, които са далеч над нормалните. Затова има определена горна граница.

Сегашното искане за долна граница тя намира за нелогичен. Предстои да се внесе доклад, за да бъдат коментирани в Столичния общински съвет предложенията на бранша за повишаване на минималните тарифи за превоз. Предложенията са различни, нужен е конструктивен диалог, за да се намери решение, което да удовлетворява желанието на таксиметровите шофьори, но да бъде защитен интересът на хората, коментира Фандъкова. В София има регистрирани над 6100 таксиметрови коли и движението им в бус лентите би натоварило движението на градския транспорт.

Йорданка Фандъкова: Нашето желание е да направим градския транспорт атрактивен, да бъде удобен за всички нас, за да можем да го ползваме по-често и по-рядко да виждаме автомобили с по един човек, особено замърсяващи автомобили.

Около 6.5% от колите, които се движат в София причиняват около една четвърт от вредните емисии, които се излъчват от автомобили. Основен източник на замърсяването в София през зимата е битовото отопление, както и нерегламентираното изгаряне на отпадъчни продукти. Има предложение за въвеждане на стандарти при въглищата и дървата. Направени са около 140 проверки на автосервизи и пунктове за вторични суровини, съставени са 6 акта. Проверките ще продължат, особено в кварталите. Създадени са 24 пункта в 13 района, където се приемат стари автомобили гуми, каза Фандъкова. Има възможности и за разделно изхвърляне на текстилни отпадъци.

По повод ремонтите в столицата тя каза, че се затрудняват не само живеещите, но и работещите в районите, където текат ремонти. Затова Фандъкова винаги настоява за интензивна работа. Отново призовавам всички да изчакаме да приключат ремонтите, видяхме професионално обработени снимки, които не са коректни, каза тя по повод възраженията срещу качеството на изпълнение на проектите.

Акценти
Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад