Фейсбук и рисковете в мрежата – коментар на Георги Апостолов

Предаване: Панорама, 23.03.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През седмицата се развихри скандалът с фейсбук. Кой властва с помощта на нашите лични данни?

Георги Апостолов не смята, че идва краят на социалните мрежи - напротив, скоро, според него можем да се окажем в "една обща социална мрежа, от която трудно ще има измъкване", защото технологичният процес няма стъпка назад.

Що се отнася до случая фейсбук и Кеймбридж Аналитика, Апостолов не вижда "злодей", тъй като социалната мрежа прави това, което винаги е правела. За експерта е необясним шумът, който се вдигна. Единственото обяснение, е че се е намесила политиката.

"Моделът на фейсбук, на големите платформи е точно този: техният продукт, който произвеждат, са потребителите и потребителите като един профил с всички особеност - интереси и хобита. Това е, което те продават на рекламодателите и това печелят."

Ако се замислим кой печели, когато вкараме нашите лични данни, това зависи от този, който има достъп до данните. А вината на фейсбук е, че прилагаха модел, който за бизнеса е добър, но с появата на възможността и потребителят да създава съдържание, моделът започна да издава много неща, добави Апостолов.

"Ние, хората, обичаме да се любуваме на себе си. А интернет ни предостави една сцена, на която всеки може да бъде и актьор, и режисьор, и сценарист.."

Опасността идва от факта, че ние сме в дигитална ера дигитално неграмотни. "Това е все едно на човек, който не знае азбуката, да му дадеш да чете Достоевски", смята Апостолов.