Накъде отива светът? Коментар на д-р Николай Михайлов

Предаване: Панорама, 23.03.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Проблемът е свързан с обстоятелството, че противоборството между Изтока и Запада стана твърде остро. До такава степен, че във въображението възникват сценарии на загубен контрол върху ситуацията", коментира той.

Според д-р Михайлов Изтокът и Западът твърде много си приличат. Това са свръхсили с месиански инстинкт. Не могат да си спестят истината и не могат да я спестят никому. Психиатърът отбеляза, че българите нямат руската тревога да разберат кои са. Руснаците откакто се помнят са дълбоко разколебани от собствената си идентичност. И в това е чарът им. Руската душа е свързана с този велик саморазпит.

"Българите са по-скромно устроени и имат дар да живеят в малкия обем на един непретенциозен живот. Дар е, защото то предполага прозрението, че мащабните цели в този свят крушират и са свързани накрая с едно зло", обобщи той.

"България стартира свободния си исторически живот с един възторг по отношение на своя освободител и веднага след това е върхлетяна от съмнения дали този освободител няма да пороби страната. България е древна култура, свързана е с Русия чрез разменени велики дарове - ние сме дарили, както и патриарх Кирил има доблестта да признае - православието на Русия, а те ни върнаха този жест с литература", смята още Николай Михайлов.