Философия или традиция е "Slow Food"?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Преди 10-11 години в къщата за гости на Дешка Кротева в село Горно Драглище идва жена посетител – Десислава. С нея тръгва честият разговор за традиционните местни ястия. Нищо ново за леля Дешка, защото гостите й винаги това питат – какво се яде в Горно Драглище и как се спазват традициите. Въпросната Десислава обаче се оказва координатор на организацията Slow Food и неслучайно подпитва за местните гозби – с въпроси тя проверява подходяща ли е Дешка Кротева и нафпавокът, който тя прави, за инициативата за защита на изчезващи продукти.

Една от основните идеи на "Slow Food" е, че всеки трябва да има право и достъп до хубава, чиста и справедливо произведена храна. Хубава, защото често качеството на хранителните продукти е привилегия на хората с много пари. Трябва да се направи така, че всеки да има право на достъп до вкусна и добра храна, защото храната не е въпрос на елит, сподели създателят на движението "Slow Food" Карло Петрини. Храната трябва да бъде чиста и да не разрушава екосистемите, коментира Петрини.

Да се храниш качествено не е скъпо, изтъкна Десислава Димитрова, координатор на Slow Food България.

Петрини е на посещение у нас за представяне на книгата си за философията на движението "Slow Food". Книгата му "Хубаво, чисто, справедливо" бе представена вчера в София. Издател на книгата е Манол Пейков.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад