Финансирането на българското кино - коментар на Павел Васев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Въпросът за финансирането на българското кино е твърде сериозен, за да бъде представян по такъв елементарен начин и "на равнището на тежка провинциална самодейност", каза в "Денят започва с култура" бившият и.д. директор на Националния филмов център (НФЦ) Павел Васев като реакция на казаното в студиото на предаването от Виктор Чучков, Павел Веснаков и Диана Андреева в разговор за втората нулева сесия за финансиране на българското кино.

Той заяви, че не отговаря на истината разпространяваната информация, че Културното министерство, респективно НФЦ, "дължи на българските филмови творци в годините едни 50 милиона, а пък всяка година един недостатък от 2-3 милиона за филмопроизводство". "Това въобще не е вярно, това е много сериозно подвеждане на колегите, които се занимават с филмопроизводство", заяви Васев и добави, че в чл.17 от Закона за филмовата индустрия "е заложено как се акумулира субсидията от страна на държавния бюджет към Националния филмов център, който след това на конкурсен принцип я предоставя на филмовите продукции за производство".

По телефона в разговора в студиото се включи и продуцентът Моника Балчева, която коментира спряното финансиране на проект, в който тя и Павел Веснаков участват.