Шломо Минц участва в Европейския музикален фестивал

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Един от виртуозните музиканти на нашето време гостува в студиото. Израелският цигулар, диригент и педагог Шломо Минц е в България, за да участва в Европейския музикален фестивал. Участието му е на 28 март в зала "България" от 19.30 часа.

Минц е роден в Москва, но след преселването на семейството му в Израел, завършва там своето образование. Известен е не само с таланта си, но и с факта, че е имал възможността да свири на една от най-скъпите и охранявани цигулки в света, на която е свирил Паганини. В отговор на въпрос кое е по-важно - уникалният инструмент или концентрацията в изпълняваното произведение - по музикантът каза, че "цигулките като форма на изкуство са прекрасни, но на нивото, на което инструментът присъства като средство за пресъздаване на музиката". По аналогия с конете, Минц подчерта, че все пак "изпълнителят трябва да бъде много умел ездач и, разбира се, да обича коня си".

В програмата за 28 март са включени Бах, Чайковски и Британ.

При беше и Васил Димитров от "Кантус фирмус",  която организира това музикално събитие всяка година. Димитров отбеляза, че въпреки напредъка на техниката, интересът към музиката нараства - все повече хора пълнят залит.