Финансистът Йоанис Каламарис: Гръцките банки няма да фалират

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За парите на Гърция в студиото на "още от деня" разговаряхме с Йоаким Каламарис и Александър Томов. Проф. д-р Томов е икономист, финансист, а д-р Йоаким Каламарис - икономист и преподавател по управление на икономиката.

Ще фалира ли Гърция? Цяла Европа и целият свят чака решението от Люксембург, където заседават в момента министрите на финансите от ЕС.

vlcsnap-2015-06-18-18h59m38s121Проф. Александър Томов обясни, че от това решение зависят и борсови индекси и курсът на еврото, поведението на Европейската централна банка, дори геополитиката в Европа. От гледна точка на българския интерес ние нямаме никакъв интерес като страна и нация Гърция да банкрутира като държава. Последствията ще бъдат много неприятни, смята Томов. Всяко подобно решение, според него, ще има много сложни последствия за целия регион, а и за Европа като цяло. А за Гърция, убеден е Томов, това ще означава "почти сигурен временен хаос, преминаване към нова валута, девалвация, поредица от обезценявания на тази валута. Вероятно държавата няма да може да плаща в началото пенсии и заплати.

Още по-неприятното, според финансиста е, че ЕЦБ ще трябва по принуда да спре подпомагането на основните гръцки банки, което ще доведе до верижни последствия, които ще засегнат и други европейски страни. И накрая това ще бъде един много лош пример за ЕС, еврото ще се обезцени. Затова решението е много отговорно и най-важното е да се постигне компромис, категоричен е проф. Томов.

Относно предупреждението на централната банка на Гърция, че е предстои страната да фалира, д-р Йоаким Каламарис каза, че банката действа като частна институция, която обслужва интересите на кредиторите. "Тя е гарант между кредиторите и държавата, но тя всъщност е частна институция, която съблюдава решенията и гаранциите от гледна точка на МВФ и другите кредитори, каза Каламарис. По думите му националната банка на Гърция върши идеална работа на кредиторите. По този начин манипулира от една страна днешното решение на финансовите министри и от друга страна гръцките граждани.

vlcsnap-2015-06-18-18h57m18s251Според д-р Каламарис проблемът на се крие в тези 7 милиарда, които трябва да бъдат платени от МВФ и ЕЦБ, за да може Атина да плати задълженията си към кредиторите до началото на идния месец и, както и пенсиите и социалните помощи в държавата. Гръцкият финансист смята, че големият проблем лежи в началото на финансирането на гръцката икономика и на т.нар. "реформи, които се осъществиха". По думите му тези 7 милиарда евро са на лице, те могат лесно да се съберат от бюджетите на общините. "Но големият въпрос е не само дали Гърция може да плати тези кредити, а второ - дали това финансиране е с ясен произход и трето - дали "тройката" т. е. кредиторите имат желание да приключат тази "финансова гавра с една страна, която допреди 10 години, преди да влезе в еврозоната имаше една превъзходна икономика".

Д-р Каламарис подчерта, че това е мнението му като експерт финансист, а не като грък. Икономистът заяви, че той е оптимист за бъдещето на гръцката финансова система и ще продължи да държи спестяванията си в гръцки и български банки. Той успокои, че няма да се стигне до "сценария" за фалит на гръцките банки.