Гърмен и "Орландовци" - коментар на вътрешния министър Румяна Бъчварова

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нито една възможност, която ще гарантира сигурност на гражданите, те трябва да бъде отхвърлена, но преди да бъде приложена трябва добре да бъде премислена. Обществото ни е добре развито, за да може там, където има почва, само да търси решения на проблемите си, каза в "Още от деня" вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова в отговор на въпрос дали трябва да бъдат възстановени доброволните отряди.

Според нея във всеки момент трябва да се търси възможност за повишаване на доверието към МВР и полицията, за то е пряк резултат от работата им. Това, което правим в последните случаи, трябва да помогне на гражданите да се почувстват по-сигурни, защото се опитваме да прилагаме нашите правомощия към всяка една от страните, участващи в конфликта, и да мерим с еднакъв аршин всички, заяви министър Бъчварова. "Това е най-важното", заяви тя и добави, че ще се действа по закона, независимо от правонарушенията, а доверието ще дойде след това.

При последните две случая - Гърмен и "Орландовци",  проблемът идва от това, че полицията не е била информирана за проблемите, за да дойде и да ги реши, а се влиза със саморазправа, подчерта Румяна Бъчварова и призова гражданите да звънят на телефон 112 органите на реда, както и да подават жалби. Трябва да докажем, че системата работи и това е процес, убедено заяви вицепремиерът.

Тя отбеляза, че ситуацията в "Орландовци" е била овладяна още в първия ден. Положиха се изключителни усилия и бе създадена много добра организация, което не позволи да се загуби контрола на обстановката, каза Бъчварова и добави, че независимо от стихващото напрежение в района полицейското присъствие остава и се следи развитието на ситуацията. И в други места има подобен заряд за потенциално напрежение, но ние ги следим, сигнализира се и по преценка се взимат мерки, обясни Бъчварова и подчерта, че има основание да се смята, че определени групи използват тези конфликти за различни цели - политическа дестабилизация, агресивно поведение.

Избликът на напрежение, обаче, е резултат от натрупването в продължение на години на нерешени социални и местни проблеми, свързани с манталитета на хората, живеещи там. Затова политика по превенция на този тип престъпност не може да бъде единствено отговорност на МВР. Вътрешното ведомство не бяга от отговорност, а се явява инициатор на общи усилия за мобилизиране на потенциала на всички институции и на централно ниво, и на общинско, коментира вътрешния министър.