Френски културен институт

Френски културен институт
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Разположен в сърцето на столицата, институтът принадлежи към мрежата от 160 френски културни центрове в света. Открит е през 1991 година с мисията да разпространява езика и културата на Франция у нас и да насърчава обмена между творците от двете държави.

Споразумението за статута и условията на работа на френския културен институт в София и Българския културен институт в Париж е подписано официално през 1990 г.. През 2014-та Френския културен институт се разполага в обновената сграда на пл. „Славейков“ в София, известна в миналото като „Френския алианс“. Тя е построена през 1925 г. е обявена от за паметник на недвижимото културното наследство. Мащабната реконструкция превръща пространствата в предпочитано място за различни форуми, изложби, концерти, театрални спектакли и киносеанси. В сградата се помещават различните отдели на Френския институт в България, които работят активно в областта на културното, научното, университетското и институционалното сътрудничество.

За 25 години Френският институт в София вече е авторитетна културна институция, която винаги е била притегателен център за хората, които не просто искат да овладеят френския език, но и искат да се потопят в живота и културата на Франция.

Оператор на филма е Александър Радоев, а режисьор Димитър Шарков. Документалната поредица „Културни адреси: Европа, София“ са създадени с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община.

Гледайте филма от поредицата „Културни адреси: Европа, София“, посветен на Френския културен институт на 2 декември (събота) от 18:35 часа по БНТ2!