Ген. Андрей Боцев: Крещяща е нуждата от модернизация на Българската армия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Ген. Андрей Боцев: Реалното състояние на армията не е много добро. Ние разполагаме с остарели бойни платформи. Недостигът на личен състав е от около 5 700 човека. Стратегическата среда за сигурност от години е влошена и с годините продължава да се влошава.

Според него трябва да се вземат спешни мерки. На Консултативния съвет е било констатирано, че армията изпълнява част от задачите си с ограничения. Генералът настоява за модернизация на българската армия. По негови думи армията ни е боеспособна и може да си изпълнява функциите и задачите, но някои от задачите се изпълняват с определени ограничения.

В началото на 2018 година бе приет план за нарастване на процента от БВП. 2% от него ще отиват за армията до 2024 година и според ген. Боцев, ако планът се спазва, армията ще излезе от това състояние.

Ген. Андрей Боцев: Системното недофинансиране отдавна поставя пред изпитание националната сигурност. От тази година, след приемане на този план, знаете, че се отпуснаха около 113 милиона, от които се повишиха около 10% доходите на военнослужещите, което макар и не много е стъпка в правилната посока.

Увеличен е и приема на курсанти във военните училища. Приета са промени в закона за войници и сержанти, завършили висши учебни заведения, да кандидатстват за обучение в Националния военен университет и след завършване едногодишен курс да им се присъжда звание лейтанат и да се влеят в редиците на офицерите. Според ген. Боцев не само доходите, а и социалният пакет трябва да се подобри и се правят крачки напред.

Ген. Андрей Боцев: Много от младите хора все още имат и патриотични чувства. Имат някакви цели, искат да се представят.

От миналата година е пуснат конкурс за прием на около 1300 човека. В момента тече конкурс за около 700, а в началото на юни - за още 500. Около 30% от кандидатствалите отпадат, тъй като не отговарят на изискванията за военна служба. Това е наложило промяна в наредбата и намаляване на изискванията за някои от специалностите. Голяма част от младите отпадат и на теста за обща култура. От 100 въпроса минимумът е да наберат 50 точки.

На 6 май предстои големият военен парад. Този парад е по-особен, защото се навършват 140 години от създаването на Българската армия след Освобождението. Освен традиционните блокове е предвидено да премине техниката, която притежаваме. Ще минат девет блока. За първи път в историята на военните паради в България ще мине и македонска рота. Ще минат гвардейския и на видовете въоръжени сили оркестрите, както и около 52 единици бойна техника. Също така 14 въздухоплавателни средства ще минат тази година, както и вертолети. МИ17 ще носи националния флаг.