Ген. Константин Попов: Военновъздушното училище е марка!

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в НС, депутат от ПГ на ПП ГЕРБ, който беше гост в студиото на Сутрешния блок на БНТ, приветства решението за възстановяването на училището, като подчерта, че "без училище няма възраждане". Той посочи, че отбраната, военновъздушните сили и авиацията са приоритет. "Едновременно с това и образованието е приоритет за правителството". Ген Попов каза, че решението е взето на 10 април - деня на полета на първия български космонавт Георги Иванов, завършил Военновъздушното училище.

Ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в НС: Военновъздушното училище е марка. Известно е в много страни по света и има възможност да обучава наши авиационни - летци, специалисти, техници, инженери, и да отговори на новите изизсквания на новите български ВВС, които градим и се надяваме да имаме в скоро време, и едновременно с това да привличаме чужденци, които да се обучават и да стане рентабилно.

По повод решението, взето през 2002 г., Висшето военновъздушно училище да се преобразува в авиационен факултет на Националния военен университет "Васил Левски", ген Попов обясни, че в началото на 21. век отбраната и армията не са били приоритет. "Търсеха се някакви икономични решения, които да доведат до по-висока ефективност, по-малки разходи, по-сериозни резултати. Оказа се, че това не е така."

Ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в НС: Точно сега, когато сме на финалната права на закупуване на нов тип боен самолет - водим преговори за закупуване на Ф 16. Как без образование, без сериозна подготовка на кадрите, които да са част от новото време, новите технологии, новите изисквания към въздушния бой ще имаме квалифицирани кадри? Това не може да стане без училище.

Вижте целия разговор във видеото.