Напрежението в Габрово - коментар на проф. Дичев и доц. Александров

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според проф. Ивайло Дичев това са расови вълнения.

Проф. Дичев: Непрекъснато говорим за етнически проблем, всъщност това е расов проблем. Ромите са различни групи. Това, което ги обединява в представите на българите е това, че са различни по рождение. Това е расизъм. Расизмът се превърна в една почти официална идеология в България, нещо допустимо. Ето до какво води това нагнетяване на напрежение. Обръщам внимание, че целият сюжет започва от един клип, който е пуснат. Ако това не беше снимано, вероятно нямаше да се нагнети толкова."

Доц. Харалан Александров: Има всички характеристики на племенна война това, което се случи. Разминахме се с линч, благодарение на хаотичната, но все пак адекватна намеса на полицията. Забележете, че полицията следва исканията на общността на едната група, тя е като изпълнително звено на мнозинството - на българите.

Габрово се събуди малко по-спокойно, но все още има засилено полицейско присъствие и жандармерия след снощните сблъсъци, предаде репортерът Мирела Тончева от центъра на града. Има пострадал леко полицай, както и телевизионен екип - репортер и оператор.

Венцислав Иванов, който беше нападнат от трима мъже от ромски произход, каза пред камерата на БНТ, че се е възстановил. По повод инцидента коментира, че напрежението се е натрупало у хората през годините.

Венцислав Иванов: "Просто хората вече не могат да търпят такива вандалщини."

Пряко от Габрово се включиха и пострадалите журналисти. Даниел Стефанов се възстановява след инцидента, при който беше ударен по лицето. С колегата си са отразявали протеста в града, движели са се из града с протестиращите, попаднали са на две блокади на жандармеристи. Една част от протестиращите са се насочили към ромския квартал. Там отново е имало блокада на жандармеристи.

Даниел Стефанов: "Бях точно пред жандармеристите, няма как жандармеристите да не виждаха, че пред тях има репортер и оператор и е логично като посегнеш с палката, да уцелиш тях - ние бяхме точно пред тях."

Според колегата му Веселин реакциите на протестиращите са били спонтанни. И цитира вицепремиера Дончев, че мерките са изключително закъснели.