Ген. Константин Попов: Българската армия не може да работи със старо въоръжение

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Попов определи като важен въпросът за модернизацията.

Ген. Константин Попов: Българската армия не може да работи със старо въоръжение. Трябва да има перспектива не само в национален мащаб, но и в рамките на НАТО. Нашите съюзни отговорности ни налагат ние да предприемем решителни стъпки в тази насока. Точно за това са тези проекти, които са готови, два от тях са вече гласувани в Народното събрание. Първият проект е за модернизацията на военновъздушните сили - придобиване на нов тип боен самолет, и разбира се за военноморските сили. В процес на дподготовка за внасяне в Министерски съвет и Народното събрание. Третия проект е за модернизацията на сухопътните войски.

Проектът за модернизация на сухопътните войски включва придобиването на 238 нови машини от различен тип - бойни, командни, за радио-химическо разузнаване, за ПВО.

Ген. Константин Попов: Във военновъздушните сили динамиката е изключително голяма и трябва да имаме гарантирано взаимодействие и отговорности, за да може наистина тази система да работи през цялото време.

Той обясни, че проектите за модернизация не се само три, има приоритетни поне девет проекта. Предизвикателството пред Министерството на отбраната е да види кои са най-големите необходимости, да ги приоритеризира и да види как ресурсно да ги осигури. Трите проекта възлизат на около 3.5 милиарда. Необходим е и допълнителен ресурс и в други сфери, смята генералът.

Ген. Константин Попов: Във ВВС има много добре разработен детайлен план по години. През кои години какво се придобива, как се усвоява тази техника и какво излиза от въоръжение. Това е един доста продължителен процес, който ще продължи поне 10 години.

Вижте целия разговор във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад