Екатерина Захариева: Посещението на Зоран Заев беше историческо

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Доверие между двамата премиери беше показано наистина на високо ниво. Разбира се, за доверие трябва да се работи. Факт е обаче, че България е наистина добронамерена към Македония така, както и премиерът Заев също", каза Захариева.

"Няколко наистина исторически неща се случиха вчера. Първо, премиер от македония да отправи тазкива силни послания на отваряне на нова глава в отношенията между двете държави. Второ, посещението на паметника на цар Самуил. Трето, решението за общо честване на общата ни история. Това, което се разбраха двамата премиери за Илинден, нещо, което съвсем до скоро беше немислимо нито посещението на Самуил", продължи тя.

Захариева е обнадеждена от вчерашната среща поради факта, че съвсем доскоро такива послания и такива посещения са били немислими. "Фактът е, че този договор се дебатира, обсъжда, 11 преговори е имало досега на експертно ниво, включително и на ниво на министър на външните работи миналата година", каза тя.

"Силно се надявам на 2 август да финализираме този договор, но по важно вчера беше наистина на практика започване на прилагане на договора, защото ако продължи по същия начин развитието на отношенията както досега, дори да успеем да подпишем договора, той ще остане само на хартия", категорична бе Захариева.

Тя оцени представянето на кандидата за български еврокомисар Мария Габриел като блестящо и посочи, че е отправила ясни послания и много добро познаване на ресора.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад