Ген. Стоян Тонев: Здравеопазването се нуждае от промени

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Здравеопазването се нуждае от промени и обществото е узряло за това“, заяви в „Денят започва“ ген. Стоян Тонев, председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание. По думите му екипът на Министерството на здравеопазването е добър, а съставът на комисията – експертен. Затова смята, че ситуацията в системата може да се промени в рамките на година-година и половина.

"Специално за здравето, ако е само работата на лекарите, всичко е идеално. Но там, където има красота и здраве, винаги има много пари. И там се намесват различни лобита. Няма друга област, освен енергетиката, в която да има толкова много пари пряко и косвено, както в здравеопазването", обясни ген. Тонев. Но в здравеопазването, допълни той, има и емоция.

„Лобитата не са сами за себе си – те са свързани и с политици, и с влияние отвън. Една страна колкото и да е бедна, тя купува скъпи медикаменти, защото здравето е най-важно”, допълни Тонев. Изцяло заставам зад същността на това, което каза Петър Москов, но имам забележки спрямо формата. Ще се справим само когато обществото е обединено. Лекарите са представители на обществото. Всяко следващо поколение само за себе си се отнася добре с лекарите, но обществото като цяло не се грижи за собственото си здраве”, каза още Стоян Тонев.