Среща с Десислав Димитров от Силистра, спасил момче от удавяне в Дунав

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В последните дни на 2014 си спомняме за хората, които с постъпките заслужиха благодарността и възхищението на всички ни. В "Денят започва" Маргарита Иванова припомня историята на 35-годишния Десислав Димитров от Силистра, който с риск за живота си, без да се замисли, скочи в придошлия Дунав и спаси дете.

На 25 май Десислав и негов приятел са на риболов по Дунав. Внезапно чуват викове за помощ и разбират, че някой се дави. Без да мисли мъжът скача от лодката, плува, гмурка се няколко пъти и вади безжизненото тяло на сушата. Докато дойде линейката, прави изкуствено дишане и сърдечен масаж. И успява да върне към живота 13-годишния Добромир.

"Още не мога да го проумея това нещо, че без никакъв замисъл, без мисли съм го направил това нещо и че съм имал за момента голямо сърце, че направих всичко по моите сили. Чак след това мислих и за себе си. Доста време съм го мислил, че можеше и двамата да не излезем от придошлите води на река Дунав", споделя Десислав.

Дни наред всяка вечер сънува случилото се. От преживяния стрес сваля повече от 10 килограма. Но не съжалява за поетия риск. Казва, че при нужда отново би помогнал.

"Който има човещина в себе си, всеки би го направил. Няма значение за кого става въпрос - дори за животно да е трябва човек да помага. Аз оставам абсолютно същият. Никога не съм се гордял с постъпката си. Приятелите ми се надъхват, казват ми, че съм "голям", но аз съм си абсолютно същият", казва младият мъж.

Седмокласникът Добромир знае, че живее втори живот. Не помни почти нищо от инцидента. Казва само, че било страшно. Взел си е поука и се е вслушал в съветите на своя спасител да бъде по-внимателен и отговорен.

"Благодаря че ме спаси от Дунав и обещавам, че повече няма да ходя на реката", обещава момчето.

"След този инцидент ми беше много тежко, но преживях го благодарение на Десислав", казва бабата на Добромир - Гинка Христова.

От тук нататък момчето и неговият спасител ще се виждат поне веднъж в годината на курбана, който семейството на Добромир ще дава за негово здраве.

35-годишният Десислав изпраща 2014 година с надеждата, че новата 2015 ще бъде по-спокойно, по-добра и по-успешна за всички. "Да имаме голям дух и във всеки един момент да казваме ние сме българи и да не се предаваме", пожелава той.

За проявената смелост и Десислав Димитров е удостоен с отличието "За граждански принос" на община Силистра. Казва, че признанието е ценно за него, но не се изживява като герой. "Аз не съм герой, аз съм един обикновен човек", настоява той.

Нова година младият мъж ще празнува със семейството си и с малкия си син, когото иска да научи на честност и доблест и да го възпита като добър човек.