Георги Първанов: Съединението на много фактори спаси България от банковата криза

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Няма да ни е лесно. Правил съм избори от началото на прехода и може би това е една от причините да оценим критично краткия срок за провеждането на извънредните парламентарни избори, това заяви в студиото на "Още от деня" президентът Георги Първанов, лидер на ПП АБВ. Той допълни, че затова от АБВ са били против провеждането на изборите на 5 октомври, но от друга страна си дават сметка, че агонията на правителството не може да продължава повече и приемат датата в името на националния интерес.

Амбицията ни е да имаме една солидна парламентарна група, посочи Първанов и обясни, че това означава над 30 народни представители.

Нужни са промени в Изборния кодекс, категоричен е Първанов. Не може да има 5-6 наблюдатели от една партия. Другото, което не можем да подминем е новината от последните два дни е назначаването на новия стар главен секретар Светослав Лазаров вече за 5-годишен твърд мандат. Това предизвика голям скандал и се породи подозрението, че МВР ще бъде използвано отново в изборите в полза на управляващите. Той коментира, че Министерството всъщност ще пази търговците на гласове. За да се гарантират честни избори, идеята на АБВ е да се постигне разбирателство между големите сили, обясни Първанов. „Да се съберат тримата, които фактически носят на гърба си, на плещите си, организацията на кампанията, които трябва да отговарят за честни и прозрачни избори. Това са главният секретар на МВР, това е министърът на вътрешните работи, тук бих сложил и правосъдния министър в някаква степен, разбира се, и министър-председателя. Това са трима – четирима души, които ако имат доверието на повечето от политическите сили, и ако наистина са почтени хора, биха могли да бъдат една допълнителна гаранция за нормалното провеждане на изборите“, каза председателят на АБВ.

По думите на Георги Първанов, когато имаме слаби лидери, които са слаби като управленци, тяхната хранителна среда е конфронтацията, сблъсъкът. Само така те могат да мобилизират твърдото ядро. Така Първанов коментира конфликтите между Борисов и Станишев.

Надявам се някой ден историята да прецени кой какво е дал на БСП. Ще намалеят тежките обвинения и процесите в партията ще се нормализират, прогнозира Първанов в отговор на въпроса враг ли е на БСП.

"Не мога да не гледам с тъга на това, което се случва в БСП, защото аз съм градил тази висока кула на партията и все се надявам, че ще се намерят разумните сили, които да преодолеят сегашното състояние", сподели той и допълни, че проблемите не се свеждат до промяната на лидера. Нужна е дълбока, радикална промяна в много отношения.

АБВ има претенциите да изразява тенденциите в новата модерна европейска левица от гледна точка на социалната база, каза той. За нас, българите, е важно кога ще стигнем европейското ниво на икономическо развитие и на жизнен стандарт.

Георги Първанов взе отношение и по темата за енергийната стратегия на страната. Според него ефективността на АЕЦ "Белене" ще е по-голяма, отколкото нов реактор в АЕЦ "Козлодуй". И "Белене", и "Южен поток" са реализуеми проекти, подчерта той, от които България ще спечели инвестиции, ще създаде работни места. Той беше категоричен, че и двата проекта биха могли да се изградят само при условие, че е защитен националният интерес.

Лидерът на АБВ призна, че е важно да си зададем въпроса в името на каква политика ще се сформира управленска коалиция след изборите. Той не изключи възможността партията му да участва в подобна широка коалиция, ако бъде постигнато съгласие по пунктовете, на които държи АБВ.

Георги Първанов попита коя партия от евроизборите насам е извела като свой ангажимент демографската политика, която включва и друг тип здравеопазване, и друг тип образование. Той заяви, че точно тази политика е основен приоритет за АБВ.

Съединението на много фактори - на обществото, на партиите, на медиите, на голяма част от специалистите - спаси България от банковата криза, каза в заключение Георги Първанов, като обобщи: "Съединението прави силата".