Георги Първанов: Българо-македонската историческа комисия е обречена

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
"Направете сравнение между онова, което постигнаха Гърция и Северна Македония с договор, в който всичко е разписано до последния детайл в политическия договор, в дипломатическите документи. От там нататък и там има комисия, за която не сте чули нищо и няма и да чуете, защото тя просто си върши работата по книгите и учебниците", отбеляза той.

Първанов беше категоричен, че трябва "на политико-дипломатическо ниво трябва ясно да се дефинира понятието "обща история", залегнало в договора за приятелство между България и Македония, подписан преди две години.

"Това със сигурност предполага анекс или друг договор, дипломатите да кажат какво трябва да бъде. Но ако това се случи, ще се отпуши работата на всички историци и така ще отговорим на големите въпроси", допълни той.

Според него "комисията е обречена".

"Ще бъде много лошо, ако вината се хвърли върху няколко колеги историци, които почтено си вършат работата. Те просто нямат рамка, нямат хоризонт", продължи с коментара си Георги Първанов.

Какви теми от актуалната политическа и икономическа ситуация в страната коментара президентът Първанов вижте във видеото.