Гергана Паси: Европейските граждани гласуваха от страх за бъдещето

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

У нас като че ли дискусията имаше много по-локален контекст и европейската тематика се изгуби, но като цяло всички хора, които са изкушени от развитието на Европа, следяха тези избори с интерес, посочи Гергана Паси. Тя допълни, че това са вторите по големина избори в света.

Гергана Паси, президент на ПаНЕвропа България: Ако първите са в Индия, където 600 млн. души дават гласа си, Европа държи рекорд по втори като мащаб избори и от тази гледна точка те не случайно бяха световно следена новина.

Гергана Паси каза, че избирателната активност е голямата новина на тези избори, тъй като тя не присъстваше в нито една от прогнозите.

Относно избирателната активност в България, Гергана Паси изрази мнение, че последните събития у нас леко демотивираха българските граждани. Освен това, по думите й, на такива избори много важен е сблъсъкът между основните играчи - опозиция-управляващи. В случая БСП се отказа от европейския дебат в България, избирайки да насочи вниманието към твърде местен въпрос, макар и много сериозен, като корупцията. "От това разговорът за Европа загуби", обобщи тя.

Гергана Паси, президент на ПаНЕвропа България: Аз смятам, че на тези избори за първи път европейските граждани гласуваха не заради това, че се страхуват да не се върне миналото. През 2019 г. за първи път европейските граждани гласуваха не от страх за миналото, а от страх за бъдещето.

Според нея много европейски граждани дадоха своя вот, подчертавайки, че ие имаме много какво да губим, ако Европа в днешния й вид се разпадне. Европейският съюз като субект на правене на политика се върна обратно в обществения дебат.

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти