Гл. ас. д-р Анастасия Стойчева: Работим на границата на възможностите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вчера от БАН на извънредно заседание удължиха срока за получаване на документи и кандидатури с още един ден - до днес. Какво обаче предстои и доволни ли са синоптиците от НИМХ, попитахме гл. ас. д-р Анастасия Стойчева.

Тя посочи, че очакванията за днешния ден са в 9:30 в Министерство на образованието да бъде подписано споразумението, което официално разделя НИМХ и БАН. От страна на Българска академия на науките то ще бъде подписано от председателя акад. Юлиан Ревалски, а от страна на Националния инстритут по метеорология и хидрология от председателя на общото събрание доц. Снежана Балабанова. Гаранти на споразумението ще бъдат синдикатите и МОН.

Гл. ас. д-р Анастасия Стойчева: Днес наистина е ден 0, в който сме в очакване и в който се надяваме, че наистина ще приключи тази дълга сага, в която ние повече от 5 месеца вече работим в изключително тежък режим. Тези 20 дни, в които сме без директор, без разписани графици за хората, които са на денонощен режим на работа, без разписване на каквито и да е други официални документи, ни кара наистина да работим на границата на възможностите.

Анастасия Стойчева сподели още, че НИМХ няма възможност да плаща електричество и комуникации и е въпрос на шанс, че институтът все още работи. Официалните кандидатури на НИМХ за и.д. директор на института са тези на проф. Христомир Брънзов и на проф. Пламен Нинов и те ще бъдат внесени днес след подписване на споразумението. Стойчева изрази надежда акад. Ревалски да разпише една от двете кандидатури и НИМХ да престане да бъде без административно ръководство.

Вижте целия разговор във видеото.