Министерски оставки, номинации и прогнозите на Андрей Райчев и Димитър Ганев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Димитър Ганев отбеляза, че властта целеше с тези министерски рокади да отпуши някакво обществено напрежение и да даде нов тласък, но това до голяма степен беше парирано. Голямото предизвикателство пред властта е да разкаже, че тези назначения дават нова посока. Според политолога след европейското председателство имаме изчерпана външнополитическа линия, изчерпан сюжет. Сега пред министър-председателя и новите назначения стои предизвикателството да намерят нов такъв.

Андрей Райчев коментира оставките така: "Какво се случи - случи се, че на пациента му дадоха ново лекарство, което да го ободри и сега в момента се борят с последиците от това лекарство, още не са тръгнали да лекуват."

Във връзка с обявеното вдигане на бюджетните заплати социологът посочи, че явно предстои голямо повишение на цените - газ, ток, хляб, затова е и това повишение на заплатите. Това е фронтът, на който се решава въпросът, и всички играят опипом, подчерта Райчев.

Борисов има необратима структура на електората, има си около милион, милион и двеста хиляди души, които са негови фенове и които не реагират на лошите съобщения, но има много нараснал брой противници - 60 на сто от българите, които казват да си отива. Въпросът е ще издържат ли неговите привърженици, ако се не издържат, той си отива и тогава ще имаме принципно нова политическа ситуация, коментира Андрей Райчев. И посочи, че това не става с пропаганда, а може да се случи само през цените. Затова е и това изпреварващо 10% увеличение.

Какво още казаха двамата коментатори вижте във видеото.