Главният прокурор Сотир Цацаров ексклузивно пред БНТ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Видях 120 жилища, които са негодни за обитаване, 350 души, които на практика нямат покрив над главите си, защото са живели в тези къщи, 550 души, които към настоящия момент се нуждаят от изхранване и то продължава благодарение на българската армия и БЧК. Дори да си представим, че част от тези хора ще могат да се устроят през зимата, ще останат не по-малко от 150-200 души, за които зимата ще трябва да премине не по начина, който е свързан с техния обичаен ритъм на живот”, каза главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов” във връзка със ситуацията в Мизия.

Главният прокурор обясни, че действията по разследването са били разделени на две групи. „Първата беше свързана с това да бъдат използвани възможностите на неотложността на разследването. Един екип от следователи за кратко време успя да извърши огледи на 39 язовира и водоема в района. Всички данни от тези огледи са документирани. Изискани са необходимите документи, изготвят се и експертните задачи, които ще бъдат възложени на специалисти от БАН. Предстоят и интензивни разпити”, посочи Цацаров.

Това, което може да се каже на първо четене, на базата на събраното до момента – доста прекъсната връзка между кмет и областна управа, може би не по вина на кметското ръководство. „Всичко това е предмет на по-нататъшно разследване. Създаден е екип, който се ръководи от прокурор от Районна прокуратура – Оряхово. Делото ще бъде взето на специален надзор от Върховната прокуратура. В разследването са включени и следователи от Националната следствена служба”, обясни Цацаров.

„Прокуратурата е правила до настоящия момент по линия на надзора за законност две проверки. В резултатите са оценени като опасни 69 язовира и водоема на територията на цялата страна. Дадени са съответни предписания към органите на Министерство на околната среда и водите, басейнови дирекции, общински ръководства и т.н. Въпреки всичко, сме изправени пред един кръговрат, който продължава по същия начин”, подчерта главният прокурор.

Масовото количество на валежите не е единствената причина за бедствието. Някои от язовирните стени са строени през 1959 година. Рискът трябва да бъде минимализиран до край, подчерта Цацаров.

Аз съм с ясното съзнание, че прокуратурата не може да предпише и да изпълни стопанска рецепта за КТБ. Прокуратурата не е финансов регулатор.

Така или иначе специалният надзор на БНБ над КТБ е за срок от 3 месеца. Дали той ще бъде удължен до 6 месеца, ще бъде решение на БНБ, но към 20 септември ще има картина от трите одитни доклада и може би тогава би следвало да се постави въпросът: Ликвидация или преструктуриране?

Цацаров обясни, че ликвидацията ще е далеч по-евтина. Преструктурирането обаче било по-добрия вариант според главния прокурор. "Имам предвид разделянето на добра и лоша банка, за мен е по-добрият вариант. Изходът не трябва да бъде финансова смърт на КТБ, защото не сме изправени пред нормална ситуация, в която една банка загива поради рисковете на банкирането и финансовия пазар", заяви Цацаров.

Той подчерта, че банката е била създадена и е работила с доста противоречиви практики от нормалното банково дело.

Първите действия бяха свързани със сигнали за неефективен банков надзор, а първите действия по разследването бяха свързани със сигнали за дейността на свързани фирми. Има адреси на управление, които са идентични със сгради на КТБ и това е отделен въпрос и е въпрос на онези, които са създавали цялата мрежа, през която финансовите потоци са текли, но да бъдем обвинявани, че сме атакували банката. Може би след 2 години някой щеше да каже, че КТБ е била финансова пирамида и се е сринала и щеше да попита защо не сме направили нещо. Аз зная, че прокуратурата ще бъде укорявана и в единия, и в другия случай. Важното е да знаем, че си вършим работата, поясни Цацаров.

По думите му върхът на тази пирамида не е само Цветан Василев. "Върхът на тази пирамида е Василев и всички хора, които в продължение на годините са създавали благоприятната среда за развитие на това ненормално банкиране, били са толерирани от тази среда, получавали са изключително сериозни облаги от тази среда", обяви Цацаров.