Глутенът и влиянието му върху организма

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Глутенът е специфичен растителен протеин, който се съдържа в повечето житни храни и произведените от зърно продукти. Именно тази протеинова смес представлява веществото, което придава еластичност на тестото. В тестените изделия съдържанието на глутен се измерва в проценти, като при хляба той може да бъде между 21 до 30 процента.

Глутеносъдържащите продукти са по-трудни за усвояване от организма – самият протеин се разгражда бавно, което от своя страна може да доведе до проблеми с храносмилането. Прекаленото му консумиране пък предизвиква глутеново пренасищане, което също се отразява неблагоприятно на организма. Сред храните, съдържащи глутен, са бялото и пълнозърнестото брашно, пшеницата, булгур, кус кус, червеният пипер, различни видове сосове, марципан, сладкиши...

Протеинът може да се открие дори в инстантното кафе, колбасите и бирата. Безглутеновата диета е удачен вариант не само за по-здравословно хранене, но и за премахване на излишните килограми. Означава ли тогава, че, ако премахнем глутенът от менюто си сме обречени на гладуване и с кои полезни алтернативи можем да го заместим?

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад