Година след протестите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гости в "Още от деня" бяха журналистът Бетина Жотева и музикантът Кирил Маричков. Поводът - утре (14 юни) се навършва една година от протестите. В продължение на 6-7 месеца  хиляди хора поискаха оставката на кабинета Орешарски. В момента оставката на кабинета е почти налице, но протести - няма.

Маричков каза, че при започването на протестите той е бил в чужбина, но когато се е върнал веднага се е включил в тях. Според него най-големият дефекта на протеста е бил, че всъщност не е била взета страна. По негови думи протестът се е уплашил от манипулацията и от това да не бъде "яхнат". "Това се оказа един протест много силен, много спонтанен, много честен, но без глава", каза Маричков.

Според Жотева на правителството е била много трудно да се задърже на власт тази година, защото е било ясно, че всичко, направено след изборите, няма да издържи дълго. Тя припомни, че хората не са избрали БСП като първа сила. "Хората излязоха спонтанно. И те спонтанно вярваха и апелираха за морал в политиката", каза тя. Според нея след една година хората не са на улицата, защото са се обезверили и са се уверили, че не могат мирно за искат морал в политиката. Тя каза, че е в политиката от 20 и няколко години и за първи път вижда такава масирана атака срещу протестите.