Греъм Диксън: Честна журналистика ни трябва повече от всякога

Предаване: Панорама, 25.01.2019

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

- Господин Диксън, в днешно време лъжата по-бърза ли е от истината?

Проблемът е, че в днешно време всичко се разпространява страшно бързо, било то лъжа или истина. Социалните мрежи нямат механизъм да върнеш казаното. Опитваш да си върнеш думите си назад, но не става. Затова противодействието на лъжата е изключително трудно… И идва въпросът: Кои са доверените марки? На кого можем да се доверим в един сложен свят?

Радиото, музиката на барока и Би Би Си. Това е животът му. Днес британецът Греъм Диксън ръководи радио департамента на Европейския съюз за радио и телевизия, организацията на обществените медии в Европа.

Греъм Диксън: Според миналогодишния доклад на института Ройтерс в Оксфорд обществените медии в повечето европейски държави имат изключително висок резултат по обществено доверие. Много е важно това да се запази и насърчи. Висококачествените журналистика и анализи изискват пари, време и усилия. И трябва да се подкрепят. Защото ако загубим доверието, ако загубим това пространство с доказани факти, няма как да дебатираме каквото и да било.

Да, обществените медии залагат на безпристрастността. Но ако едната страна очевидно лъже, как прилагаш принципа на безпристрастност?

Интересен въпрос! Безпристрастност означава да се представят всички мнения, но не чак да им се даде еднаква тежест. Покрай паниката с ваксинациите във Великобритания един доктор каза, че хората не трябва да ваксинират децата си. А всички други учени твърдо заявяваха, че трябва! Важно е да се обясни, че това е глас, подкрепян от малцина. Така че безпристрастността не означава равна тежест.

  • Значи безпристрастността не е извинение за липса на журналистика, тоест да се проверяват фактите?

Абсолютно. Проверката на фактите става все по-важна. Във Великобритания по време на дебата за Брекзит се появяваха очевидно неточни реклами във Фейсбук. Затова големи журналистически организации и обществените медии вече имат раздел „Факти“ на уебсайтовете си. И то не само за сериозни новини! Неотдавна Радио Франс пусна цял сайт за научни факти - за глобалното затопляне, за ваксинацията. Дори проверката да не е сто процента точна, тя е важна. Защото развива критично мислене – истина ли е това или не.

Как отговаряте на хора, които имат аргументи, че средствата за обществените медии трябва да бъдат орязани?

Връщаме се на безпристрастността. Много се гордея, че всички членове на Европейския съюз за радио и телевизия съществуват не само за да правят пари, а буквално за да са в услуга на обществото. Безпристрастност, инвестиции в дейности, които нямат икономически смисъл, прецизна журналистика, изпращане на кореспонденти по света, сериозно проучване на материалите. А извън сферата на сериозните новини: да се инвестира в страната, да се лансират нови таланти, музиканти или писатели. Всичко това са обществените медии.

  • Може ли да си представим Европа без обществени медии?

Много трудно. Не знам колко сте били в САЩ, но там медийният свят е много труден, шумен, гръмогласен. Пускаш радиото и чуваш съревноваващи се непроверени гласове. За младежта - няма новини. Защото не е интересна за рекламодателите.

Да обобщим. Може ли да се каже, че старомодната честна журналистика е изчезващ вид в днешно време?

Ако е изчезващ вид, значи трябва да направим нещо! Защото днес тя ни трябва повече от всякога.