Грешките и поуките от евроизборите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За организацията на изборите проф. Константинов писа мн.добър 4.5. Основният дефект е слабото обучение на някои комисии. Сред причините за това е и подмяната на членове в последния момент без подготовка. В момента се прави анализ на машинното гласуване, което според проф. Константинов не е било много сполучливо, имало е доста проблеми. Където е имало машини, упражнилите правото си на вот по този начин са са 27%, толкова, колкото и през 2016, когато имаше 500 машини, подчерта той. Подкрепя предложението на председателката на ЦИК за отпадане на квадратчето "Не подкрепям никого" от изборната бюлетина, което е "пълна глупост" според математика.

Според проф. Пламен Киров ЦИК като цяло се е справила с организацията на изборите, но има тенденции, които трябва да отчетат, защото през октомври предстоят местни избори, които са най-трудните за провеждане. Подкрепи оценката на проф. Константинов за слабата подготовка на секционните избирателни комисии. "Това се повтаря като мантра, ние го констатираме, обаче никакви мерки не се вземат", подчерта юристът.

ЦИК трябваше да избърза с методическите указания, особено с това за машинното гласуване. При представяне на указанието за машинното гласуване 4 дни преди вота се предполагаше, че ще иам проблеми и такива имаше, посочи проф. Киров.

Отбеляза и друг сериозен проблем - много голям брой грешки, които е трябвало да бъдат отстранявани: грешки между преброяването в районните избирателни комисии (РИК) и повторното въвеждане в ЦИК, които вече са около 5 000. При парламентарните избори през 2017 са били 3000 при по-висока избирателна активност.

"Това е вече тенденция и трябва да се вземат мерки", заяви проф. Пламен Киров.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад