"Природна аптека": Храни за здрави кости

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Здравето отблизо" ви разказваме кои са най-добрите храни за здрави кости.

Бирата е разрешена. Стига да е произведена от ечемик. При производството на малц, активните ензими се запазват. Другото достойнство е, че се ароматизира с хмел, който е природен консервант. Люцерната вече е издигната в ранг суперхрана. Преди да получи този статут с нея са хранели само животните. За по-еволюиралите видове, които не преживят, тя се приготвя на прах и се добавя към сокове. Комбинацията от люцерна и морков е чудесен лечител на ставните болки. Бременните трябва да внимават. Може да предизвика кръвоизлив. За копривата няма противопоказания. Дори ако ви напари краката, пак ви лекува. В природната медицина при ишиас, лумбаго и възпаление на нерв на ръцете и краката се натриват местата, където боли с прясна коприва. След това винаги може да я направите на супа или на пюре с яйце. Любителите на по-пикантна храна могат да включат в менюто си листата от глухарче. А за другите – вино от глухарчета. Серните съединения в дивия чесън насочват натрупването на калция в дългите кости, които са най-застрашени от счупване. Не го пестете в своята салата. Но не и ако предстои да се целувате. Тогава изберете водораслите. Освен за костната система, те са добри и за либидото, заради високото съдържание на цинк. Азиатците се хранят с тях от 1300 години. Култивират ги от 18-ти  век. Напоследък са хит и във висшата кулинария. Специфичният им аромат на море и приятен дъх на йод доведе до откритието на шестия вкус – умами. Майсторите на молекулярната кухня Феран Адрия и Хестън Блументал покоряват кулинарни върхове с разнообразието от 500 вида ядливи водорасли. Подобен пир за сетивата е за хората с по-дебелите джобове. Всички останали могат да ги добавят на прах в плодовите сокове или да си направят пиршество с дъх на екзотика като поръсят салатата от краставици с късчета сушени водорасли. Така ще получат много повече калций, отколкото има в млечните продукти и месото.