И. Костов: Свидетелствам и защитавам направеното от страната по пътя на прехода

Предаване: Панорама, 12.04.2019

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
"Написах защита на прехода. Свидетелствам за да защитя това, което е направила страната по пътя си за прехода. Пътьом съм се опитал и някои от най-тягостните митове на прехода да ги атакувам и развенчавам", каза той.

По думите му в книгата си спори с хората, които са били "в авангарда на реформите, които искаха да променят страната, искаха да я направят демократична и пазарна".

"Тези хора нямаха политически качества и поради тази причина много от силите се разпиляха", отбеляза Костов.

Според него управлението му е реализирало "една от най-успешните и една от най-бързите приватизации", въпреки че "изглежда странно на пръв поглед".

"Това е истина, зарита от политическа измама - голяма, мащабна, и от многобройни други митове. Това са фактите. Аз съм го доказал с числа, с примери, със съпоставки и сравнения с други страни", категоричен беше бившият министър-председател.

За него големият виновник за българската бедност е "двукратният фалит на страната" - за първи път през 1990-а и повторно през 1997-а.

"България е единствената страна от Източния блок, която два пъти изпада във финансов колапс. Това не го казвам аз, това го свидетелстват числата, обективните числа, които са налице", допълни той.

С изключение на 1997 година, нямаше обществена подкрепа, за да се направят решителните крачки напред, заяви още Костов.

"Посткомунистическото българско общество, посткомунистическият човек има проблем с реформите, защото те го карат той да промени собствения си живот. Той трябва себе си да промени. Звучи абстрактно и теоретично, но всички усетихме, че трябва да се променим", подчерта той.

Какво още коментира Иван Костов пред камерата на "Панорама" вижте във видеото.