Лорд Тони Хол: Публиката вярва на надеждни журналисти с ценности

Предаване: Панорама, 12.04.2019

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Панорама": Виждаме ли днес окончателната победа на лъжата над истината?

Лорд Тони Хол: Изключително добър въпрос! За да взимат гражданите добри решения, има нужда от надеждна информация. А ето парадокс – имаме повече информация, отколкото можем да поемем. Част от нея е лъжа. Обществата се поляризират. Хората се чудят на кого да вярват. Неотдавна говорих с техническия директор на Майкрософт - за алгоритми, битки с фалшивите новини. И накрая той каза нещо, с което се съгласих: "Важни са бойците на терен. На място!" Журналистите да правят това, които знаят най-добре: да информират обществото от първо лице, от мястото на събитието. Затова са важни Европейския съюз за радио и телевизия, обществените медии, Българската национална телевизия, или Би Би Си в Лондон. Публиката вярва на надеждни журналисти с ценности, на място!

"Панорама": Добре, на терен. Но покрай отразяването на Брекзит от ББС обаче възникна този спор: Може ли да има баланс между истината и лъжата?

Лорд Тони Хол: Нашата работа е безпристрастно да търсим истината. А не да подкрепяме едната или другата страна. Ето защо залагаме на проверката на фактите: когато един твърди едно, а друг друго – каква е истината? С журналисти, чиято преценка публиката уважава. Покрай Брекзит имаме двама; и двете са жени: Лора Кунсберг, нашият политически редактор, и Катя Адлър, от Брюксел. Всяка вечер обществото вижда тяхната преценка кое е важното от деня. Някои у нас казват: "Всички тези новини за Брекзит май втръснаха на хората." Не са! Хората искат да знаят, да разберат и да оценят решенията на политиците. Уверен съм, че аудиторията иска да се доближим максимално до истината.

"Панорама": Но, ако ние, обществените телевизии, сме толкова важни, защо хората ни финансират все по-неохотно?

Лорд Тони Хол: Е, трябва да се преборим. Борбата за финансирането на обществените медии е още по-важна, отколкото преди. Защо? Ами Вашата и нашата работа е най-добрата противоотрова срещу фалшивите новини. Чрез нас нашите култури общуват помежду си. Ние трябва да намерим следващото поколение актьори, сценаристи, режисьори. И можем да обединяваме. Да, хората са все по-отчуждени и разделени. Но обществени медии ги обединяват около спорт, сериал, новини. Това си струва финансирането.

"Панорама": Той проведе тази битка. Премиерът Камерън искаше да замрази таксите, които британците плащаха за ББС. Но се стигна до друго решение. Таксите се съобразиха с инфлацията и ББС получи нови 11 години добро финансиране, независимост и спокойствие.

Лорд Тони Хол: Имаше сериозен обществен дебат какво да бъде Би Би Си, колко да харчи, какво да не прави. Над 200 хиляди ни писаха, че се справяме чудесно. Тогава разбрах, че политиците биха се вслушали в най-важния глас - на обществото. В нашия случай така и стана. Защото публиката е по-убедителна от мен.


"Панорама": Кой е най-големият проблем пред журналистиката днес? Натискът на власт и политици? Или незаинтересоваността на аудиторията?

Лорд Тони Хол: Виждам как около Брекзит аудиторията се обръща към Би Би Си. От нас чакат да научат истината. Наша работа е да убедим аудиторията кое е важното. Може да не са само топ-новините. Хората трябва да научат, например за ръста на населението, за застаряването, за околната среда, за биоразнообразието. Ние да го поднесем в подходяща форма, а властите да гарантират, че обществото намира надеждни новини. Има и по-тъжен проблем: за първи път от много години виждам по света толкова преследвани заради работата си журналисти. Миналата година загубихме журналист в Афганистан. Отивал на работа с колело. Бил е цел. Защо? Защото казва неудобни неща и работи за Би Би Си. Има и по-умерените начини: тормозят колеги в социалните мрежи. Ние като организации трябва да подкрепим своите журналисти. Така че, въпреки натиска и напрежението, да продължат да работят. Днес това е по-важно от всякога.

"Панорама": Този тормоз пречи ли на журналистите да показват непопулярни мнения, да плуват срещу течението? Питам човека, който е доказал, че може да взима непопулярни решения, след като освободи Джеръми Кларксън.

Лорд Тони Хол: Нашата работа е да премерим доказателствата. Ако публиката и политиците се движат в една посока и тя е вярната, добре. Но ако доказателствата сочат обратното, да реагираме! Имаме ли време и ресурси да кривнем от 24-часовия новинарски цикъл? Да разгледаме по-големите проблеми, да проведем разследване, да разкрием неразкритото? Това е много важно!

"Панорама": Водещият на автомобилното шоу „Топ Гиър“ Джереми Кларксън бе звезда на ББС. Но удари продуцента си, след като получи за вечеря студени меса вместо стек. И предаването му бе свалено, въпреки протестите на публиката и смъртните заплахи към директора Хол.

Лорд Тони Хол: Джеръми Кларксън е невероятен човек, прекрасно предаване, много го харесвам. Но не може, където и да работиш, да удариш някого и да кажеш, че е нормално. Вярвам в хората и организациите, които се държат пристойно. Така трябва да се отнасяме към себе си и към всички. Беше трудно решение. Съжалявам, че трябваше да го взема, но го взех.

"Панорама": В ерата на социалните мрежи и глобалната суета, кое е по-необходимо – скромността или амбицията?Лорд Тони Хол: Ами, и двете. Да осъзнаваме нашите слабости. Но и да бъдем амбициозни. Да използваме най-доброто от цифровите медии в името на целите ни.

"Панорама": Представете си, че стоите пред млад журналист. Как ще му докажете с Вашия опит, че истината винаги побеждава?

Лорд Тони Хол: Преди десетилетия, след университета започнах журналистическия си живот в Северна Ирландия по време на Размириците. Там научих колко важни са ценностите в журналистиката. И вниманието към фактите. Вдигаш камерата и после? Може и бунт да избухне. Всичко може да стане, ако объркаш нещо. Да бъдеш точен, на място! Но бих казал на младия журналист: страхотно е, че е млад. Разполага с всякакви устройства, които аз нямах. Чертаехме по картони тогава! Да проверява, да задава въпроси, да бъде любопитен от името на публиката. Абе, невероятна професия!