Идеите на Патриотичен фронт за задължителен вот - Красимир Каракачанов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Красимир Каракачанов, депутат от Патриотичния фронт (ПФ), заместник-председател на Народното събрание, коментира в студиото на "Още от деня" внесения от ПФ проектозакон за въвеждане на задължително гласуване, активна регистрация, гласуването в страните извън ЕС да става само в българските дипломатически представителства, за да няма манипулиран вот. "Предлагаме да се направят мобилни групи между полицай, прокурор и съдия, които автоматично при сигнал за купуване на гласове буквално на место да съдят и да издават присъда на този, който извършва такова престъпления", каза Красимир Каракачанов. Той поясни, че подобна практика се е опитал да въведе служебният вътрешен министър Йордан Бакалов и е имала успех.

Каракачанов припомни, че това са теми, които те лансират от години и са част от предизборната им програма. И каза в студиото, че всички парламентарни групи декларативно за заявили, че са готови да подкрепят нещо подобно, с изключение на ДПС. За да не се размива въпросът, депутатът от ПФ заяви, че те не искат референдум, а да мине като поправка в Избирателния кодекс, за да е ясно кои парламентарни сили застават зад задължителното гласуване. Той поясни, че идеята за активната регистрация е да се извадят мъртвите души от списъците, при задължителното гласуване идеята е да елиминират корпоративния, купения вот и етническия вот. Идеята за гласуване в дипломатическите представителства в страни извън ЕС е да се гласува само на европейска, българска територия. При изборите в изборните секции в Турция се агитичаше до последния момент на турски, заяви Каракачанов.

Има големи възможности за манипулации при електронното гласуване според компютърните специалисти - така обоснова отказа от включване на този начин за вот в проектозакона депутатът от ПФ.

Каракачанов коментира и вчерашни изявления на Волен Сидериов за опасност от етнически сблъсъци и че у нас влизат части на НАТО и американски войски, за да водят война срещу Русия. "Да си играеш с картата "война" просто е не само неразумно, то е безотговорно", заяви Красимир Каракачанов.