Корнелия Нинова с шокиращи факти за пенсионната система

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Богат, беден. Усъвършенстване на системата. В студиото беше Корнелия Нинова, заместник председател на  ПГ на БСП - Лява България.

Ще намалее ли контрабандата, ако НАП и митниците се слеят? По този въпрос Корнелия Нинова, както и мнозинството от българските граждани, ако се съди по отговорите им на анкетата, е на мнение, че такъв ход не би се отразил на контрабандата. Нещо повече - проблемите ще се увеличат, ще се внесе допълнителен хаос в системите. Необходимо е време, за да се подновят поне 10-ина закона и над 20 подзаконови нормативни актове, а през това време и двете системи няма да работят.

Следващият въпрос засегна работата на т.нар. Временна комисия за пенсионните фондове и дали каквото тя реши ще бъде заложено като част от пенсионната реформа. Има ли това връзка с намеренията на министър Калфин, който обещща всичко да бъде готово в края на май? Нинова уточни, че докладът на комисията е готов, а комисията е приключила работата си. "Изводите са готови, предложенията са готови, включително законодателните". Социалистката допълни, че проблемите, с които комисията се е занимавала, имат отношение към министър Горанов, а не толкова към министър Калфин. Нинова конкретизира:  обявените намерения на финансовия министър да бъдат прехвърлени вноските в Сребърния фонд, което означава промяна в Кодекса за социално осигуряване. Според социалистката обаче пред комисията Калфин е потвърдил, че подкрепя министър Горанов.

Нинова каза, че докладът на камисията ще бъде внесен в пленарната зала и ще се очаква позицията на депутатите по него. Заместник председателят на ПГ на социалистите обясни какво предлагат осемте членове на комисията и очерта различните гледни точки: на пенсионните фондове, на правителството, на политическите сили и на осигурените. Нинова беше категорична: днес ще говори единствено с оглед на интереса на осигурените хора: въпросите, които те задават, и чието решение очакват от комисията.

Според Нинова 4 300 000 са българските граждани, родени след 1960 година, и мнозинството от тях са поставяли най-често въпроса: "Къде са ни парите?" Комисията е проучила къде са вложени парите. Социалистката успокои: парите на българските осигурени лица за всички пенсионни фондове възлизат на 8 милиарда. Те са вложени:

- в държавни ценни книжа - 42%. или общо 8 милиарда за всички пенсионни фондове. (В доклада на комисията те са разбити фонд по фонд. Това е сериозна инвестиция, защитена от държавата)

- в акции, закупени на борсата - 28%

- в банки се намират 8%

- в кеш са 3%

- в имоти - 2%

- в коропоративни облигации - 16%.

Продуктивен ли е този портфейл или не? След сериозни дебати между представители на финансови институции по доходността на средствата, за номинална и реална стойност и т.н., в крайна сметка за целия период, откакто съществуват фондовете, доходността е била уточнена - 1.46%. Това означава, че ако вие сте вложили 100 лв. в един фонд, в момента имате 101.46 лв., даде пример Нинова, но не се ангажира с оценка за успеваемост. "Казваме фактите. Положителната доходност е 1.46% средно за периода". Комисията е възложила на фондовете и на Комисията за финансов надзор да разработят еднинна методика за оценяване на доходността.

Третият въпрос, който хората са задавали най-често на комисията, е бил за таксите. В момента се удържат 5% от парите, които влагаш, 1% - инвестиционна такса, от инвестициите на тези пари, изчислявана върху активите и 20 лв. - ако си преместите парите от един фонд в друг.

Отговорът на комисията е: да, ще намалим таксите. Това ще стане до месец - два чрез решение в парламента, тъй като това изисква промяна в кодекса за социално осигуряване. Хората обаче питат с колко и тук се появяват различията, каза Нинова. Комисията за финансов надзор, както и политическите партии имат различни виждания с колко да бъде намалението. Принципното решение на комисията по този въпрос обаче е на лице - ще се намалят таксите. Това ще доведе до реално увеличаване на парите на хората.

По въпросите за размера на пенисите, по думите на Нинова, членовете на комисията са се натъкнали на "шокираща" информация: за ситуацията в НАП и за ситуацията със законодателството. 178 милона лв. на български осигурени граждани, вместо да се намират в частните фондове по техни индивидуални партиди и да им носят в повече дори и 2 лв., са в НАП. Там има пари, които стоят от 2001, 2002 и до 2015 г., каза Нинова. Рабодателите са превели парите на хората си, но не са подали декларации, в които посочват в кой фонд да отидат. Това е единият случай. Другият случай е още "по-тежък" и ще трябва да се решава в парламента. Това, по думите й не е пенсионна реформа, а пенсионен хаос или по-остро казано "присвояване на парите на хората".

Нинова обясни: "Миналата година, през декември важеше закон - Кодекс за социално осигуряване, по силата на който до 3 месеца аз трбява да кажа на НАП в кой фонд да ми преведе парите. Ако не го кажа, НАП ги превежда служебно по частни фондове по избор. През декември ГЕРБ внесоха промянна в кодекса, който отмени тази наредба и каза: до 3 месеца корнелия трябва да посочи къде да й отидат парите. Ако не го направи, отиват в НОИ. Този закон влезе в сила, но за да се приложи, трябва да се приеме наредба към него. Правителството отказа да приеме наредба, стана скандал, започнаха разправиите." Каква е ситуацията сега. Старият закон е отменен, новият не е влязъл в сила и от началото на януари досега, само за 5 месеца 5 хиляди души, които са си внесли вноските в НАП, не могат да предприемат нищо: нито могат да отидат в частни фондове, нито отиват в НОИ.

НАП държи тези пари по свои сметки в банки, станало ясно от разговорите на комисията с представители на приходната агенция. Нинова разкри още, също скандални, казуси по тази линия. Тя още веднъж категорично заяви, че от гледна точка интереса на хората, ако парите им бъдат прехвърлени в Сребърния фонд, то това би било посегателство върху техните пари. Там те не биха им носили доходност, тъй като Сребърният фонд не ги инвестира. Тези пари се държат в БНБ и не могат да се пипат за нищо, а само са гаранция на пенсионната система.