Идва ли вирусна епидемия – разговор с проф. Тодор Кантарджиев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Националният център по заразни болести следи ежеседмично около 300-400 хил. души за оплаквания от грипни инфекции и на сайта на центъра всеки може да провери колко души са се обърнали към лекар с подобни оплаквания, каза проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по опазване на общественото здраве.

Той отбеляза, че в момента пандемичният грип е проблем за нашата страна, защото 80 % от доказаните вирусни инфекции са именно от този грип.

Проф. Кантарджиев напомни, че не трябва при първите симптоми на грип веднага да преминаваме на антибиотик, а да започнем с по леки лекарства. Ако успеем да овладеем симптомите в първите 48 часа, няма да се наложи да приемаме антибиотик въобще.

Симптомите на грипа не започват с хрема, подчерта  проф. Кантарджиев. Обикновено разбираме, че сме болни, когато почувстваме дискомфорт, болки в главата и мускулите, отмаляване.

До края на месеца може да очакваме увеличаване на случаите на грипни заболявания, отбеляза той. В последно време обаче броят на заболелите е по-малък в сравнение с по-предни години, подчерта Кантарджиев.

Цялото предаване може да видите тук!