Илия Троянов за новата си книга "След бягството"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Илия Троянов: Една трета от българите живеят в чужбина. Те са отишли там не заради някакви идеали, а искат да оцелеят. Това, което е в началото чужбина не остава винаги чужбина. Има една трансформация. Това, което в началото на човека му е чуждо после става една част от неговата същност.

Заглавието на новата книга е "След бягството". Писателят описва това, че всяка една съдба е различна. Някои хора веднага пристигат в чуждото, а на други са им нужни месеци, години, десетилетия, а има и такива, които никога не пристигат и цял живот страдат от носталгия. Това е един живот пълен с парадокси. Различните мечти, различните цели взаимно си противоречат. Книгата е поетично-философска, пълна с афоризми и къси разкази. Тя е разделена на две части - за заблудите и за спасението.

Илия Троянов: Много хора очакват като избягват, Обетованата земя. Почти винаги има илюзии, има очаквания и после се сблъскват с една реалност, която е дефинирана от мъки, от един труден път, докато човек не се справи. А спасенията са в това, че все пак човек се освобождава от тясната решетка на родното си място и изведнъж се отваря към света.