Илияна Йотова: Обществото трябва да знае какви ангажименти поема България в Европа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гост в "Денят започва с Георги Любенов" беше евродепутатът от БСП Илияна Йотова. С нея разгонваряхме за европейска политика.

Има ли в Европа пренастройка по отношение към бежанците? Йотова обясни, че няма как да сме изплашени, защото са предупреждавали още прец месец април, за това което може да се сучи. Според нея това е един от редките случаи, в които ЕП и ЕК много бързо са свършили своата работа. Тя припомни десетте спешни мерки за решаване на бежанската криза, които бяха приети много бързо и всъщност цялата тази политика се е спънала в съвета където е опряло да изпълние на държавите членки. Йотова обясни, че многократно са предупруждавали, че колкото повече се забавят тези мерки, толкова повече кризата се задълбочава, толково повече нещата ще стигнат дотам, че няма даима връщане назад.

Стигна се до там, че няколко дни преди Коледа ЕК предложи нова система за засилване на външнште граници, на бреговата охрана. Още от началото е казано, че каквито и мерки дасе взимат този поток от бежанци трябва да бъде ограничен, не може Европа да се справи с това, че на ден влизат по няколко десетки хиляди хора, каза тя. По нейни думи и сега влизат по средо 2000 човека на ден, което е огромен натиск. Според нея големият проблем е къде стои нашата държава в цялата тази схема, защото новата агенция е предвидена така, че да помага само на страните от Шенген. Тя беше категорична, че в съвременния свят не може да се стигне до бламиране на Шенген или до затваряне на граници, защото това ще доведе до още по-голямо задълбочаване на кризата и икономическия проблем.

Има предложение България и Македония да станат буферна зона, чакалня за бежанците. "За тази буферна зона ние говорим повече от година", каза Йотова. Новото е засилването на тезите на някои немски политици за т. нар. "три стъпки за справяне с бежанци". Първата бариера са транзитните държави като Турция, втората са страните като нас, които са външна граница на съюза и накрая - шенгенска Европа. При капсулиране на страните от Шенген няма да бъдат спрени потоците от бежанци, които изват от Африка и Близкия Изток и те ще останат в буферната зона.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад